Dr. Masaaki Hatsumi

je ustanovitelj in vodja mednarodne Bujinkan Dojo organizacije s sedežem v japonskem mestu Noda, Chiba provinca, kjer živi in poučuje tudi danes. Je direktni naslednik devetih starih bojevniških tradicij, katere je nasledil od pokojnega Toshitsugu Takamatsu-ja, znanega kot Moku no Tora ali Mongolski tiger. Poročen je z ljubko soprogo Mariko, ki je prav tako vrhunski Bujinkan učitelj s stopnjo 10. Dan in priznana plesalka starih japonskih plesov.


Doko no Kamae - obrambni položaj

Rodil se je kot Yoshiaki Hatsumi 2. decembra leta 1931. Na Meiji univerzi v Tokiu je diplomiral s temo teatrologija (preučevanje gledališča) in kasneje še z osteopatsko medicino (kiropraktiko). Kmalu po diplomi je odprl svojo lastno ambulanto kjer je delal do upokojitve v začetku devetdesetih let. Dr. Hatsumi ni samo mojster borilnih veščin, ampak je vsestranski umetnik. Poleg njegove najbolj znane bojevniške umetnosti je tudi odličen slikar, glasbenik, pisatelj in seveda igralec.


Dr. Masaaki Hatsumi,
dobitnik častne nagrade
Emperpr's Culture Award

Med drugim je Dr. Hatsumi tudi velik zbiratelj in zgodovinar. V njegovi lasti je najverjetneje največja zbirka starega orožja in dokumentov raznih borilnih šol na japonskem, ki jo je zbral tekom let svojega treniranja. Velik del tega je podaril tudi raznim muzejem. Stene njegove hiše krasi ogromno število raznih častnih priznanj, doktoratov in podobnega iz celega sveta, katerih število nenehno raste.

Soke Hatsumi je dobitnik mnogih priznanj in odlikovanj, med drugim: Emperpr's Culture Award, Black Belt Magazine Instruktor leta, več častnih doktoratov. Uradno je njegovo delo priznalo tudi več obveščevalnih služb širom sveta, vključno z NSA in FBI iz Združenih Držav Amerike.


Z borilnimi veščinami se je začel ukvarjati že zelo zgodaj. Že kot sedem letni fantič je začel s treningom, ko je vzel v roke star očetov Bokken (lesen meč) in z njim začel prve korake na svoji poti borilnih veščin. Med odraščanjem je vse globlje prodiral v borilne veščine, saj so postale njegova ljubezen in strast.

Treniral je v bistvu vse borilne veščine, do katerih je imel dostop. Tako se je učil Judo-a, Kendo-a, Aikido-a, Karate-a (Shito ryu in Zen-Bei Butokukai stila), Okinavskega Kobudo-a, Jukendo-a (borba s puško in bajonetom), kitajskega Kempo-a in celo zahodnjaškega boksa. Pri skoraj vseh veščinah je dosegel mojstrsko stopnjo, v Judo-u celo 4. Dan in v Shito ryu Karate-u 6. Dan, kar so bile za tiste čase za takšnega mladeniča zelo visoke stopnje. Med šolanjem je igral celo v šolskem nogometnem moštvu in tako še bolj izpopolnil svojo tehniko nožnih udarcev.

Kot dober učitelj Juda-a je bil povabljen v Ameriško vojaško bazo, da bi tam poučeval vojake, ki so na Japonskem ostali po vojni. To se mu je zdela odlična priložnost, da si nabere novih izkušenj, vendar je kmalu spoznal, da Američani zahvaljujoč svoji višini in moči, veliko hitreje obvladajo tehniko kot Japonci. Za kar so Japonci potrebovali leta treninga, so Američani obvladali v nekaj mesecih. To je mladega Hatsumi-a razžalostilo in v sebi si je govoril, da mora obstajati kakšna veščina, katere ni moč obvladati že samo zaradi svojih fizičnih lastnosti oz. konstitucije telesa.

Tako je iskal naprej in porabil zelo veliko denarja, tudi do 2000 dolarjev na mesec, da bi našel veščino, ki jo je iskal. Bil je pri raznih učiteljih, vendar ni videl kar je želel videti. Končno je prišel do starega Kobudo učitelja z imenom Ueno Takashi. Takashi ga je učil stare Budo veščine med njimi tudi Asayama Ichiden ryu, Shinto Tenshin ryu, Bokuden ryu, Takagi Yoshin ryu, Kukishinden ryu in Gyokushin ryu in je po treh letih treninga z njim, mu je Takashi podelil Menkyo Kaiden (licenco o obvladovanju in dovoljenje za poučevanje neke veščine). Hatsumi je bil nekaj časa tudi vodja Takashi-jeve skupine v Nodi, v kateri so bili tudi nekateri kasneje priznani učitelji.

Ueno Takashi je bil učenec Toshitsugu Takamatsu-a in tako je Hatsumi prišel v stik s takrat edinim živečim Ninja bojevnikom na svetu. Takamatsu Sensei ga je sprejel kot svojega učenca in Hatsumi je takoj prekinil trening z Takashi-jem, za kar mu je ta dodelil Hamon, kar pomeni da Menkyo Kaiden, ki mu ga je podelil ne velja več.


Ninja Mojster Takamatsu Sensei,
učitelj Hatsumija

Tako je Hatsumi pri svojih sedemindvajsetih letih začel trening s človekom, ki je postal inspiracija njegovega življenja. Petnajst let je vsak konec tedna z vlakom več ur potoval v mesto Kashiwabara, južno od Kyota in Nare, da bi se srečal in učil od največjega mojstra borilnih veščin, kar jih je kdaj koli srečal. Hatsumi pravi, da je bil trening z njim neverjeten in, da je imel Takamatsu kljub svojim letom neverjetno tehniko.

Po stari tradiciji je moral imeti vsak borec svoje Bugo (borilno ime) in tako je Takamatsu Sensei dal Hatsumi-ju ime Byakuryu kar v prevodu pomeni beli zmaj.

Po Takamatsu-jevi smrti je Hatsumi svojemu imenu dodal besedo "Oh", ki jo je vzel iz Takamtsu-jevega imena in tako postal Byakuryuoh, častni beli zmaj. Do danes je Hatsumi Sensei spremenil še nekaj svojih borilnih imen in današnje njegovo Bugo je Hisamune (večni iskalec). Med drugim je spremenil tudi svoje ime iz Yoshiaki v Masaaki, kar je na Japonskem pogosta praksa takšnih mojstrov.

Tik pred svojo smrtjo, je Takamatsu Sensei na Hatsumi-ja prenesel tradicijo, način življenja in direktno nasledstvo devetih bojevniških tradicij, ki jih je učil zadnjih petnajst let in tako je Hatsumi postal:

34. Soke Togakure ryu Ninpo-a

28. Soke Gyokko ryu Koshijutsu-a

28. Soke Kukishinden ryu Happo Hiken-a

26. Soke Shinden Fudo ryu Dakentaijutsu-a

21. Soke Gyokushin ryu Ninpo-a

18. Soke Koto ryu Koppojutsu-a

17. Soke Takagi Yoshin ryu Jutaijutsu-a

15. Soke Gikan ryu Koppojutsu-a

14. Soke Kumogakure ryu Ninpo-a

in edini pravi živeči Ninja današnjega časa.

Edini pravi živeči Ninja
sodobnega časa -
Dr. Masaaki Hatsumi

 

Ker se Hatsumi takrat še ni počutil dovolj sposobnega, da bi se javnosti predstavil kot Soke (velemojster, direktni naslednik), je s svojim učenci še dolgo treniral daleč od radovednih oči drugih. Njegovi sosedje dolgo niso vedeli, da je on naslednik tako starih tradicij.

Kljub temu je v čast in spomin na svojega učitelja, konec sedemdesetih let ustanovil Bujinkan Dojo, ki je danes mednarodna organizacija, kjer se uči in prenaša tradicijo vseh šol, ki jih je Hatsumi nasledil. Njegovi prvi učenci so bili Fumio Manaka, Tsunehisa Tanemura, Tetsuji Ishizuka, Koichi Oguri in Hideo Seno, nekateri pa na žalost danes ne trenirajo več z njim. Kljub temu je po svetu veliko Shihan, Shidoshi in Shidoshi Ho učiteljev, ki pomagajo Soke Hatsumi-ju v poučevanju njegovega Bujinkan Budo Taijutsu-ja, med njimi je tudi Sensei Dejvi Tavčar, ki vodi Bujinkan Butoku Dojo Sežana.